Coronaviruset: Närvaro och minskad smittspridning

Stockholms stad följer Folkhälsomyndighetens bedömningar och rekommendationer för att förhindra smittspridning.

Elever i högstadiet kan undervisas på distans under vårterminen

Varje kommunal grundskola gör en bedömning tillsammans med utbildningsförvaltningens grundskolechefer. Man fattar ett gemensamt beslut om undervisning på distans, när närundervisning inte är möjlig. Skolan har då redan gjort anpassningar i till exempel schema och användning av tillfälliga lokaler. Rektorer och grundskolechefer tar bland annat hänsyn till hur trängsel eventuellt uppstår i lokaler och om elever reser kommunalt till skolan.

På din skola

Du som är vårdnadshavare till en elev i högstadiet informeras av skolan. Om du är vårdnadshavare till en elev på en fristående grundskola, kontakta ditt barns skola för besked.

Något generellt beslut om att övergå till distansundervisning på alla skolor i Stockholms stad finns inte. Skolorna gör på olika sätt.

Bakgrund

Regeringen har fattat beslut som gör det möjligt för grundskolor att använda fjärr- eller distansundervisning i högstadiet. Syftet är att undvika trängsel i skolans lokaler eller i kollektivtrafiken. Förändringen gäller från den 11 januari. Stockholms skolborgarråd Isabel Smedberg – Palmqvist, har fattat ett beslut som gör det möjligt för de kommunala grundskolorna i Stockholm att övergå till distansundervisning.

Munskydd inte obligatoriskt i grundskolan

Region Stockholm rekommenderar att allmänheten använder engångsmunskydd i situationer där man inomhus inte kan undvika nära kontakt med andra. Denna rekommendation gäller inte grundskolan. I grundskolan rekommenderas munskydd endast i specifika situationer för vuxna om de inte kan hålla avstånd under en längre tid. Generell användning av munskydd rekommenderas inte i skolmiljön.

När ska mitt barn vara hemma?

Vi behöver gemensamt ta ansvar för att minska spridningen av viruset. Stockholms stad följer myndigheternas rekommendationer och hänvisar till Folkhälsomyndigheten och Region Stockholm för aktuell information.

Vid symtom

Ditt barn ska vara hemma om hen är sjuk. Ditt barn bör också vara hemma om någon i ert hushåll har symtom som kan vara covid-19. Detta enligt Region Stockholms nya regionala riktlinjer. Vanliga symtom på covid-19 är snuva, feber och hosta.

Vid konstaterad covid-19

Alla i ert hushåll ska stanna hemma i en vecka om någon i hushållet har bekräftad covid-19.

Informationen om närvaro och minskad smittspridning i grundskolan finns även på några andra språk.