Högalidsskolan, F–9

Folkskolegatan 13

På Högalidskolan är alla elever allas elever och samarbete kring eleverna är en självklarhet. En hög verksamhetskompetens kännetecknar personalen. Eleverna ska känna att på Högalidsskolan får jag vara den jag är och du får vara den du är.

Södermalm

Högalidsskolan är en F-9 skola i Hornstull på Västra Södermalm. Här har runt 1000 elever sin skolgång. Eleverna bor i hög utsträckning i skolans närhet och söktrycket till skolan är stort. Meritvärdet för årskurs 9 är högt och studieresultaten är generellt höga.

Till skolan hör två Centrala grupper för Särskild Inriktning (CSI-grupper), varav den ena lokaliserad i, och den andra i nära anslutning till skolans huvudbyggnad. Vi har också en förberedelseklass (FBK) för elever som är nyanlända i Sverige.

Personalen, till antalet cirka 160, är erfaren och kompetent, samt står för en positiv kontinuitet. Lärarpersonalen har i mycket hög utsträckning formell behörighet med lärarlegitimation i de ämnen de undervisar.

Skolan har ett elevhälsoteam som bland annat består av skolpsykolog, kurator, två skolsköterskor och studie- och yrkesvägledare med flera. Vi har också specialpedagoger på varje stadie.

Varje skoldag serveras en mindre hotellfrukost med både flingor, gröt, ägg, bröd, frukt, grönsaker, pålägg med mera. Till lunch serverar vi alltid minst två olika rätter samt en vegetarisk. Vi serverar också soppa som lättlunch och har ett stort utbud av grönsaker och sallad. Mellanmålet för årskurs F-3 kan bestå av frukt eller grönsak, bröd, pålägg, gröt, soppa eller något annat som köket tillagar efter säsong. Maten på Högalidsskolan består idag av runt 40 % ekologiska varor.

Skolbyggnaden, som är från 1921, genomgick för några år sedan en omfattande renovering som pågick fram till januari 2016. Sommaren 2016 renoverades även skolgården och eleverna möttes efter sommarlovet av nya gungor, en hinderbana, konstgräsplan med mera. Under 2017 var skolan med i ett pilotprojekt som Utbildningsförvaltningen höll i. I samband med detta fick vi två rörelsebanor, en inomhus och en utomhus. Allt detta har resulterat i att våra elever nu går i en av Sveriges finaste skolor!