Söderholmsskolan, F–6

Våruddsringen 202

Skolan är en kommunal grundskola som ligger i Vårberg, vackert belägen ett stenkast från Mälarens strand och med gångavstånd till Vårbergs centrum. Skolan är trygg och trivsam och har cirka 365 elever från förskoleklass till åk 6 samt 63 personal.

Skärholmen

På Söderholmsskolan värnar vi om kunskaper och kompisar. Vi vill att våra elever ser på sin skola som en drömfabrik där vi samlar kunskap för att kunna välja sin egen framtid.

Att få en god skolstart i livet är viktigt. Därför ska miljön i förskoleklass vara strukturerad, trygg och trivsam. Undervisningen bygger på förskolans pedagogik med mycket inslag av lärande lek där språkutveckling och taluppfattning står i fokus. I årskurserna 1-3 samverkar lärare och fritidspersonal under elevernas skoldag. Detta innebär att de tillsammans med sina olika kompetenser bidrar till att elevernas lärande blir varierande och mångfacetterat. Delar av förskolepedagogiken följer även med upp på lågstadiet.

I årskurs 4-6 har vi valt att satsa på att ha tre lärare på två klasser i varje årskurs. På mellanstadiet ska kunskaperna fördjupas och en ökad lärartäthet för eleverna är en god förutsättning för att få det stöd som behövs för att fördjupa sina ämneskunskaper. I åk 6 genomför vi nationella prov. Det finns även två heltidsanställda resurspedagoger som arbetar för att elever ska ha en trygg och trivsam skoldag.

Under sina år på skolan ska våra elever regelbundet ha tillgång till ett bibliotek som väcker läslust och nyfikenhet på omvärlden. Därför har vi satsat på en heltidsanställd bibliotekarie som håller i boksamtal, läsintensiver, läsprojekt, sagoläsning, rast i biblioteket och events.

Vi strävar efter att laga all mat från grunden då det innehåller mest näring och smakar bäst. Vi prioriterar KRAV-märkta produkter och svenskproducerade råvaror så långt det är möjligt. Vår andel ekologiska livsmedel ligger långt över stadens krav och är nu på 75%. Vi har minst en vegetarisk dag per vecka, men alla dagar serveras utöver ordinarie lunch ett vegetariskt alternativ, en soppa, en stor salladsbuffé, olika röror, baljväxter, olika sorters knäckebröd samt mjölk och vatten.

En skola med hjärta

Söderholmsskolan riktar in all sin verksamhet på att den ska vara bra för kropp och knopp. Grunden för hur vi utvecklar vår verksamhet, lägger upp undervisningen och arbetar med vår värdegrund ska alltid ha syftet i att det är bra för våra elever i både kropp och knopp. Därför är vårt motto att Söderholmsskolan ska vara en skola med hjärta. Vi samarbetar aktivt med kultur och idrottsföreningar för att ge våra elever en meningsfull fritid.