Sofia skola, F–9

Skånegatan 117

Sofia skola är en F-9-skola med nästan 900 elever. Skolan ligger vackert belägen på östra Södermalm, alldeles intill Vitabergsparken. Sofia skola är en riktig pärla, en sol på Södermalm, som lyst i hundra år.

Södermalm

Vi som arbetar här känner stolthet över vår fina skola. Skolan står på en stabil grund; här finns personal med hög kompetens och varje dag får våra elever med sig nya kunskaper och erfarenheter i samspel med andra. Skolan har goda resultat. Samtidigt med det systematiska kvalitetsarbetet pågår ett gediget utvecklingsarbete för att ge våra elever den bästa utbildningen. Vi, ledning och personal på Sofia skola, arbetar tillsammans för att vårt utvecklingsarbete ska ge tydliga avtryck i verksamheten. Allt vi gör ska stärka elevernas utveckling och måluppfyllelse. Nu flyger vi!

Alla våra elever har rätt till optimala möjligheter att utvecklas. Därför satsar vi extra på att hitta varje elevs nivå och potential så att eleverna blir delaktiga och motiverade att ta ansvar för sin egen utveckling. Skolinspektionen granskade skolan under vårterminen 2013 och inga brister rapporterades, vilket är ganska unikt. Man konstaterade att Sofia skola som en av få skolor verkligen lever upp till intentionerna i skollag och läroplan och det är vi självklart stolta över.

Vi satsar på pedagogisk utveckling med moderna verktyg och gemensamma förhållningssätt. Vi sätter mål på flera års sikt och hittar gemensamma strategier för att nå våra mål. Vi ser att vårt arbete leder till bättre och bättre resultat. Därför vet vi att vi är på rätt väg. Allt vi gör, ska göra skolan bättre för eleverna.

Skolan är indelad i arbetslag med arbetslagsledare som tillsammans med rektor och fyra biträdande rektorer leder det pedagogiska arbetet. Arbetslagen F-3 är helintegrerade med fritidshemmen, vilket innebär att barnen är trygga med samma personal hela skoldagen och att det finns ett nära samarbete mellan skola och fritids. I årskurs 4-6 samarbetar lärarna genom att undervisa i flera klasser och därmed känner fler lärare eleverna i arbetslaget. Arbetslagen 7-9 har sina hemvister på olika våningsplan och där har eleverna i laget största delen av sin undervisning. Där har också personalen sina arbetsrum och eleverna sina skåp.

I matsalen äter vuxna och barn lunch tillsammans. Det är viktigt att vi alla får god och näringsriktig mat varje dag så att vi orkar med hela skoldagen. Vår duktiga kökspersonal lagar suveränt god mat till oss allihop, både till dem som äter den "vanliga" maten och till alla som behöver olika sorters specialkost. Varje dag kan vi välja mellan dagens rätt och dagens vegetariska rätt.

För att vi alla ska få matro tänker vi på att gå lugnt, prata med lagom samtalston, vara trevliga mot varandra och snygga till på borden när vi ätit klart.