Vällingbyskolan, F–9

Offerdalsgatan 1–9

Vällingbyskolan är en F-9 skola som ligger nära Vällingby Centrum. På skolan går cirka 820 elever som bor i närområdet i och runt staden Vällingby. Skolbyggnaden är en kulturmärkt funkisbyggnad med en stor inbjudande skolgård och härliga grönområden.

Hässelby-Vällingby

Tillgänglighet

Vällingbyskolan befinner sig i ett spännande utvecklingsarbete med ett stort fokus på språkutveckling, matematisk utveckling, social utveckling samt rörelse för lärande. Vi har också inför detta år valt att arbete med 1-2 uttalade, enkla men viktiga, arbetsmoment för att verkligen vara en kompensatorisk skola. Vällingbyskolan har också initierat en stor fritidssatsning i syfte att öka samarbetet mellan skola och fritids och att använda allas kompetens på bästa sätt. Även fritidsverksamheten kommer att arbeta med ovan nämnda fokusområden och kompensatoriska arbetsmoment på eftermiddagens fritidsverksamhet.

Vällingbyskolan har också ett samarbete med Botkyrka kommun kring ett mycket intressant läsprojekt som heter Läsa äger. Sök gärna på nätet på Läsa äger Botkyrka om du vill veta mer.

Vi strävar efter att vara det självklara valet för elever och föräldrar i Vällingby. Vi har ett väl fungerande elevhälsoteam som strävar efter att arbeta förebyggande och som består av skolsköterska, kurator, psykolog, specialpedagog/speciallärare, studie- och yrkesvägledare i samt biträdande rektor. Skolan har varit med i ett skolgårdsprojekt, som har resulterat i en förbättrad skolgård utifrån förslag från elever och personal. Vi har stora möjligheter att flytta ut klassrummet till närområdet då det finns närhet till stor fotbollsplan, skogen, lekparker och grönområden.

Rörelse varje dag

Vällingbyskolan vill på alla sätt säkra våra elevers bästa möjligheter genom att systematiskt skapa återkommande rörelsemöjligheter varje dag i skolan. Vi har därför satt upp dessa två mål gällande rörelse i skolan för läsåret 2019-20:

1. Alla elever får minst 20 minuters planerad rörelse varje dag som ska ge eleverna en piggare skoldag som ger förutsättningar för ett bättre lärande.
  2. Alla elever får minst ett rörelseavbrott under lektionstid varje dag för att orka att behålla koncentrationen på alla skoldagens lektioner.

Vi arbetar med styrda raster med rörelselekar och möjligheter att låna rastmaterial som ger rörelse. Vi erbjuder också aktiviteter på morgonen för de som vill röra sig lite innan skolstart.

På Vällingbyskolan lagar kökspersonalen all mat i skolans eget kök. Skolköket strävar att ha en hög andel ekologiska livsmedel i mat lagad från grunden. Varje dag serveras en stor salladsbuffé, två rätter varav en alltid är vegetarisk. Matrådet på skolan har bestämt att ha en helt vegetarisk dag per vecka. Skolmaten är viktig och kökschefen ser den som en viktig del i elevernas pedagogiska utveckling där barnen får prova nya maträtter och lära sig om näringsriktighet och hälsa.