Engelbrektsskolan, F–9

Valhallavägen 76

Engelbrektsskolan är en centralt belägen grundskola på Östermalm i Stockholm. Läget med goda kommunikationer och vår profilverksamhet gör skolan mycket eftersökt. Nära skolan finns även utmärkta möjligheter till såväl naturstudier som friluftsliv.

Östermalm

• Ledarhund och assistanshund välkommen Ledarhund och assistanshund välkommen
  • Kontrastmarkering Kontrastmarkering

Engelbrektsskolan är en grundskola från 1902 för årskurs F-9 med drygt 1 000 elever. Lokalerna renoverades och byggdes om 2011-2013. Skolan har ett modernt bibliotek/mediatek centralt placerat i huset som är bemannat av en skolbibliotekarie. Skolan har också en aktivitetsinriktad och nyutrustad skolgård med konstgräsplan samt en fullstor idrottshall (Engelbrektshallen) under skolgården.

Elever i årskurs F-3 organiseras i hemvister på de nedersta våningsplanen i byggnaden, med en klass per årskurs där skola och fritidshem samverkar och är lokalmässigt integrerade.

I årskurs 4-6 har eleverna hemklassrum samlade på i huvudsak samma plan som biblioteket. Fritidsklubb bedrivs på eftermiddagarna fram till klockan 17:00.

Årskurs 7-9 har ämnesklassrum, men är ändå i huvudsak samlade arbetslagsvis på de översta våningsplanen med specialsalar för t.ex. NO- och teknikundervisning.

Alla elever får låna läsplatta (F-3) eller dator (4-9), med stöd av en IT-pedagog och en IT-samordnare.

Skolan har ett resurscentrum (RC) för elever i behov av särskilt stöd, bemannat av åtta specialpedagoger/-lärare, med en huvudsaklig indelning för årskurs F-3, 4-6 respektive 7-9, samt ett fullt bemannat elevhälsoteam med två skolsköterskor och kurator, psykolog samt studie- och yrkesvägledare på heltid.

Skolan har undervisning i ca 30 olika modersmål för ca 20 % av eleverna, samt studiehandledning på modersmålet för nyanlända.

Elevråd finns för elever i F-6 och för årskurs 7-9 har eleverna organiserat sig i en elevkår.

I årskurs 4-9 erbjuds eleverna fem olika profiler, delvis i samarbete med olika externa samarbetspartners:

• Bild-, film- & design- samt Pop- & rockprofilerna i samarbete med Kungliga Musikhögskolan
  • Ma/NO-profilen i samarbete med bl a Vetenskapens hus
  • SO-profil i samarbete med bl.a. Utrikespolitiska Institutet
  • Fotbollsprofilen i samarbete med Djurgårdens IF

Engelbrektsskolans skolrestaurang har ett mycket uppskattat tillagningskök där all mat tillreds från grunden. Det serveras alltid ett vegetariskt alternativ varje dag och restaurangen erbjuder även en salladsbuffé som komplement. Elever med behov av specialkost får det, utifrån läkarintyg.

Skolans genomgående värdegrundstema är ”Du är bra som du är”. Syftet är att arbeta främjande och konkret med värdegrundsarbete utifrån riktlinjerna i läroplanen, samt att stärka elevernas självkänsla och att gemenskapen på skolan mellan elever utvecklas och befästs. Målsättningen är att elevernas självkänsla och gemenskapen på skolan blir ännu bättre, samt att genom elevarbeten/symboler synliggöra och befästa budskapet på skolan som en permanent del av vår värdegrund.