Örbyskolan, F–9

Gamla Huddingevägen 425

Välkommen till byskolan från 1903 som har vuxit sig stor! Idag går det många elever här, men det känns ändå litet och tryggt eftersom vi finns i många olika byggnader.

Visa alla

Enskede-Årsta-Vantör

På Örbyskolan har vi programmering som en röd tråd – från förskoleklass till årskurs 9.

Ditt barn kommer att få lära sig att programmera på ett lustfyllt sätt. Varje läsår inleds dessutom med en gemensam programmeringsdag i samarbete med Tekniska Museet.

Från förskoleklass till och med årskurs 9

Örbyskolan är fram till och med vårterminen 2024 en F–9-skola. Därefter flyttar högstadiet, enligt Utbildningsnämndens nu gällande förslag, tillsammans med Enskede skolas högstadium, till andra lokaler vid Betty Petterssons gymnasium. Örbyskolan blir då åter en F–6-skola, vilket den var fram till 2015.

Flytten innebär att elever som går i årskurs 6, 7 och 8 vårterminen 2024 börjar på den nya skolan höstterminen 2024 tillsammans med sina lärare från Örbyskolan. De flyttar dit som en sammanhållen enhet och slås där samman med Enskede skolas högstadium. De kommer där att ledas av Enskede skolas rektor, Sofia Stenberg.

Lärmiljö

Hos oss har alla klasser hemklassrum. Det finns separata byggnader för förskoleklasserna och fram till årskurs 3. Årskurs 4–5 håller till i en tillfällig paviljong och årskurs 6–9 finns i Stenskolan.

Vi arbetar med digitala verktyg som en naturlig del i lärprocesserna. På skolan finns flera specialpedagoger som samarbetar med övriga pedagoger. För att tillgodose elevernas olika inlärningsbehov har vi även en ”verktygslåda” i klassrummen med diverse hjälpmedel.

Utemiljö

På Örbyskolan finns mycket att göra utomhus. Vi har nära till grönområden och parker dit vi går för både undervisning och fritidsaktiviteter. Skolgården är stor och indelad i flera olika områden. Det finns bland annat:

• klätterställningar
  • basketplan
  • pingisbord
  • banor och spelplaner för olika lekar och spel
  • Boden, där du kan låna bollar och redskap
  • en stor konstgräsplan där vi också har utomhusidrott.

Vi har en rastpedagog som ger alla en möjlighet att testa på olika rastaktiviteter.

Skolrestaurangen ligger i vår nyaste byggnad, Vulkanen. Vi lagar maten i vårt eget kök och erbjuder varje dag en huvudrätt, ett vegetariskt alternativ och en stor salladsbuffé.

Vi köper till största delen ekologisk och kravmärkt mat. Varje termin mäter vi och följer upp skolmatsalens matsvinn.

Titta gärna på vår matsedel som finns på skolmaten.se.

Fritids

Skolans fritids finns i samma byggnad som klassrummen.

På fritids leker, skapar och spelar vi, bland annat. Vi har också aktiviteter utomhus varje dag. Ibland använder vi idrottshallen eller går till en park.

Ditt barn har möjlighet att påverka aktiviteterna i fritidsrådet genom att vara delaktig och ta ansvar.

Mellanstadiets fritidsverksamhet, Klubben, håller till i en byggnad mitt på skolgården. Klubben erbjuder olika aktiviteter utifrån elevernas intressen.

Bra att veta

Örbyskolan är sedan höstterminen 2021 en hbtqi-diplomerad skola. Det innebär att det finns en handlingsplan för hela skolan att jobba efter. Den grundar sig i ett hbtqi-kompetent och normmedvetet bemötande.

Skolbiblioteket ligger i samma lokaler som Örby bibliotek. Det betyder att du kan låna och reservera böcker från alla bibliotek i Stockholms stad. Du kan få hjälp av den vanliga bibliotekspersonalen och vår skolbibliotekarie.

Synpunkter och klagomål

Dina åsikter hjälper oss att utveckla och förbättra vår skola.

Synpunkter och klagomål – Örbyskolan